Rabocup Noord Drenthe
Image default
Zakelijk

Wanneer kan je het beste je bouwhelm vervangen?

Wanneer kan je het beste je bouwhelm vervangen?

Hoewel het belangrijk is om een helm te kopen en deze te allen tijde te dragen op bouwplaatsen, is het net zo belangrijk voor werknemers om te letten op de uiterste gebruiksdatum van hun helm. Hoewel er geen officiële voorschriften zijn die bepalen wanneer bouwvakkers hun veiligheidshelmen moeten vervangen, zijn er wel enkele richtlijnen die hen kunnen helpen bepalen wanneer ze dat moeten doen.

Controleer de houdbaarheidsdatum van veiligheidshelmen

De meeste bouwvakkers, eigenaren van bouwbedrijven en klusjesmannen weten niet dat helmen voor bepaalde werkzaamheden een houdbaarheidsdatum hebben. Wanneer de houdbaarheidsdatum van een veiligheidshelm vijf jaar is vanaf de productiedatum, mag deze helm niet meer gebruikt worden. De reden hiervoor is dat het beschermende materiaal van een helm na verloop van tijd broos kan worden en zijn weerstand kan verliezen. Daarom hebben bouwhelmen een houdbaarheidsdatum, die vaak vijf jaar na fabricage ligt. Na die periode garandeert de helm niet langer de veiligheid van de gebruiker. Het is raadzaam uw bouwhelm te vervangen, ook als deze nog nooit een val heeft gebroken en dus gebruikt is. Tijdens bouwklussen en sloopprojecten wilt u namelijk geen enkel risico lopen op een ongeval met letsel of, hopelijk niet, een nog erger gevolg.

Hoe kunt u de houdbaarheid van een bouwhelm vinden?

Als u een bouwhelm koopt, let dan op de productiedatum aan de onderkant van de helm. Op elke goedgekeurde veiligheidshelm staat een datum die aangeeft wanneer hij is vervaardigd. De productiedatum is meestal gedrukt in de vorm van een cirkel en wordt aangegeven door twee getallen waartussen een pijl wijst. Deze getallen staan voor de maand en het jaar waarin de helm is gemaakt. Koop voor een optimale veiligheid een nieuwe bouwhelm waarvan de houdbaarheidsdatum nog niet is verstreken, dat wil zeggen vijf jaar na de productiedatum, en vervang hem elke vijf jaar.

Heeft u vragen over veiligheidshelmen? Neem dan contact op met een van onze specialisten op het gebied van hoofdbescherming.