Rabocup Noord Drenthe
Image default
Gezondheid

Wat is het verschil tussen chronische en acute stress?

Ervaar jij weleens stress en maak jij je daar zorgen over? Dan is het goed om te weten dat er verschillende vormen van stress bestaan. Zo heb je eustress en distress. Waarbij eustress je op een positieve manier adrenaline biedt, bijvoorbeeld als je als sporter een topprestatie moet leveren. Terwijl distress je negatieve stress bezorgd, wat op lange termijn tot allerlei gezondheidsklachten kan leiden. Buiten de verschillende vormen van stress, bestaan er ook verschillende hoedanigheden van stress. In dit artikel lees je wat het verschil is tussen chronische en acute stress.

Wat is chronische of acute stress?

Wanneer je stress ervaart kun je last hebben van acute of chronische stress. Acute stress zegt het eigenlijk al, dit is stress wat plotseling om het hoekje komt kijken. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat je ergens van schrikt. Acute stress is een overlevingsmechanisme en zorgt ervoor dat je alert bent en jezelf in veiligheid kunt brengen. Bij acute stress voel jij dat je moet vluchten of moet vechten. Vroeger was dit een handige eigenschap omdat men nog weleens op wilde dieren moest jagen en daardoor ook aangevallen kon worden. Tegenwoordig hebben wij er als mens niets meer aan. De acute stressrespons van je lichaam is niet langer functioneel. Wat is chronische stress dan precies? In essentie is chronische stress hetzelfde als acute stress. Alleen ervaar je deze stress veel langer en is het niet alleen een plotselinge reactie van je lichaam. In principe blijft je lichaam in de vecht of vlucht reactie hangen wanneer je last hebt van chronische stress. Wanneer je wil weten wat stress met je lichaam doet, kun je daar online veel informatie over terugvinden.

Op welke manier kun je met stress leren omgaan in je leven?

Wanneer jij chronische stress ervaart, kan dit negatieve gevolgen voor je gezondheid hebben. Je hebt dan namelijk een grotere kans op het ontwikkelen van een depressie, een verhoogde bloeddruk, verschillende hartziektes en een hoog cholesterolgehalte. Je lichaam kan goed omgaan met acute stress, omdat dit maar kort duurt. Chronische stress vormt een probleem omdat dit uiteindelijk tot een burn-out kan leiden. Het is belangrijk dat je je grenzen leert aangeven. Wanneer je nee leert zeggen en je goed naar jezelf leert luisteren, weet je veel beter wat je wel of niet aan kunt. Daarnaast is het belangrijk dat je momenten van ontspanning voor jezelf creëert, zodat je tot rust kunt komen.

https://www.liberi.nl