Rabocup Noord Drenthe
Image default
Woning en Tuin

Appelbomen: mooi én lekker voor in de tuin

Appelbomen zijn steeds vaker te zien in tuinen. Niet gek, want appelbomen geven naast prachtige bloesem in de tuin, ook heerlijke appels. Welke appelboomsoorten er zoal zijn en wat voor eigenschappen deze bomen hebben, lees je hier. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn voor het zoeken van een geschikte appelboom voor in de tuin.

De Elstar

Laten we beginnen met een van de bekendste appelboomsoorten in Nederland: de Elstar. De Elstar staat bekend om zijn frisse, zoetzure appels die geoogst kunnen worden rond september. Naast dat deze boom makkelijk in onderhoud is, is hij ook zelfbestuivend. Dit laatste is gunstig omdat dit betekend dat de boom ook zonder andere Elstarbomen in de buurt appels kan geven. Verder geeft de boom roze-witte bloesem en kan, afhankelijk van hoe hij gesnoeid wordt, zo’n vijf meter hoog worden. Tot slot is het belangrijk dat de boom op een zonnige of halfschaduwrijke plek geplaatst wordt.

Granny Smith

Een andere bekende appelboomsoort is de Granny Smith. Deze boom geeft fris-zure appels die rond oktober geplukt kunnen worden. Ook deze boom kan het best in de zon of halfschaduw worden geplaatst. In tegenstelling tot de Elstar is de Granny Smith niet zelfbestuivend, maar kruisbestuivend. Dit betekend dat er een andere appelboom in de buurt moet staan om appels aan de boom te kunnen laten groeien. Voor een goede vruchtdracht is het het gunstigst als hiervoor een appelboom van een ander ras in de buurt staat. Geschikte rassen voor het bestuiven van de Granny Smith zijn de Gala appelboom, de Zoete Ermgaard of de James Grieve. Voor een succesvolle bestuiving is het raadzaam om deze andere boom maximaal 100 meter van de Granny Smith boom af te hebben staan. Verder is de Granny Smith net als de Elstar makkelijk in onderhoud. Ook deze boom heeft roze-witte bloesem en wordt vaak maximaal vijf meter hoog.

James Grieve

Tot slot een wat minder bekende appelboom, namelijk de James Grieve appelboom. Aan deze appelboom groeien zachtzure appels, die stootgevoelig zijn. Vandaar dat de boom ook wat minder populair is. Echter, zoals eerder aan bod kwam, functioneert deze boom als een goede bestuiver voor andere rassen. Zelf is de boom zelfbestuivend. De boom is iets moeilijker te onderhouden dan de Elstar en de Granny Smith, omdat de boom gevoelig is voor infecties door natblijvende snoeiwonden. Wel is de boom vroeg rijp. Vaak kunnen de appels al in augustus geplukt worden. De boom staat in april in bloei en heeft dan een mooie roze-witte bloesem. Ook de James Grieve kan het best in de zon of halfschaduw worden gezet. Wederom afhankelijk van hoe de boom gesnoeid wordt, wordt een James Grieve meestal zo’n zes tot acht meter hoog.

Bij de aanschaf van een eerste appelboom zou de Elstar dus een mooie optie kunnen zijn, gezien de onderhoudsvriendelijkheid en de zelfbestuiving. Heb je groene vingers? Dan is het onderhouden van een combinatie van een Granny Smith met een James Grieve appelboom misschien een leuke uitdaging.

Gerelateerde artikelen

Zonwering aanschaffen; waar aan denken?

Maak je kamer winterproof

De voordelen om een lokale loodgieter inschakelen