Rabocup Noord Drenthe
Image default
Zorg

Hulpmiddelen voor visueel beperkten

Meer dan 300.000 Nederlanders hebben een visuele beperking, waarvan 200.000 slechtziend of blind zijn. Deze mensen hebben beperkt zicht of kunnen helemaal niet zien. Omdat je ogen een grote rol spelen in je leven, heeft een visuele beperking invloed op je mobiliteit, werk, onderwijs en vrije tijd. Gelukkig zijn er allerlei hulpmiddelen van Optiek vision die mensen met een visuele beperking helpen om zo zelfstandig mogelijk te blijven leven. Hiermee kunnen ze alledaagse dingen blijven doen, zoals naar buiten gaan of de computer gebruiken. Bekende hulpmiddelen zoals blindengeleidehonden helpen bij deze zelfstandigheid, maar er zijn tegenwoordig ook innovatieve hulpmiddelen dankzij technologische vooruitgang.

Wat is een visuele beperking?

Een visuele beperking betekent dat je zicht beperkt is en je niet of maar gedeeltelijk kunt zien. Dit kan op latere leeftijd ontstaan, maar je kunt er ook mee geboren worden. Slechtziendheid en blindheid kunnen veroorzaakt worden door oogziektes die de oogzenuw of het netvlies beschadigen, of door problemen met de oogzenuw of hersenen die visuele informatie verwerken. Hierdoor wordt de verwerking van beelden verstoord. Elke vorm van een visuele beperking is anders. Het kan variëren van verminderd zicht in één of beide ogen tot volledig onherstelbaar zichtverlies met beide ogen.

Oorzaak en gevolgen

Slechtziendheid en blindheid ontstaan meestal door oogziektes die het netvlies of de oogzenuw beschadigen. Soms liggen de problemen in de oogzenuw of de hersenen, wat leidt tot storingen in de verwerking van visuele informatie. Deze aandoeningen hebben een grote impact op bijna alle aspecten van het dagelijks leven. Activiteiten zoals lezen, televisiekijken, autorijden en fietsen worden moeilijk of zelfs onmogelijk. Daarnaast beïnvloeden ze het psychologische en sociale welzijn van de getroffenen aanzienlijk.

Hulpmiddelen

Tegenwoordig zijn er veel mogelijkheden die slechtziende en blinde mensen helpen om zo zelfstandig mogelijk te leven. Met de juiste hulpmiddelen en aanpassingen is er vaak nog veel mogelijk. Bekende hulpmiddelen zoals brailleschrift, blindegeleidestokken en -honden zijn er al een tijdje, maar de huidige technologie biedt nog meer innovaties. Computers, smartphones en tablets kunnen werken met spraak, waardoor berichten en informatie worden voorgelezen. Horloges geven via geluid of trillingen aan hoe laat het is. Audiodescripties vertellen wat er gebeurt tijdens films of tv-programma’s. Naast het lezen van boeken in brailleschrift, kun je ook luisteren naar audioboeken. Er kunnen zelfs speciale hulpmiddelen worden ontworpen voor individuele behoeften. Dankzij al deze hulpmiddelen kunnen visueel beperkten bijna net zoveel als mensen die wel goed kunnen zien.