Rabocup Noord Drenthe
Image default
Aanbiedingen

Hoe houd je het licht wat lang je raamdecoratie valt tegen?

Laten je jaloezieën of rolgordijnen licht van de zijkant binnen? In de wereld van de raambekleding noemen we dit “lichtspleten”. Deze spleten bestaan omdat jaloezieën en rolgordijnen niet gemaakt kunnen worden om perfect strak tegen de zijkanten van het raam te passen. Zonder deze spleet zouden de stof of de lamellen langs het raamkozijn schrapen als ze omhoog en omlaaggaan, en zo schade veroorzaken.

Sommige ramen hebben een vinyl rand die voldoende overlapt met de raambekleding om lichtspleten te bedekken, maar andere kunnen slaapverwoestende lichtstralen binnenlaten. Lichtspleten zijn vooral problematisch bij verduisteringsgordijnen waar volledige duisternis gewenst is.

Licht blokkerende stroken kunnen kieren bedekken

Licht blokkerende strips zijn verkrijgbaar op de meeste rolgordijnen en kunnen tegelijk met de configuratie besteld worden. Rolgordijnen hebben van nature grote openingen aan de zijkanten van de stof, dus deze lichtblokkeringsstroken zijn de perfecte oplossing voor maximale lichtregulering. Wij raden aan lichtblokkeringen te kiezen voor de meeste rolgordijnen met binnen bevestiging, omdat rolgordijnen door de aard van de stofconstructie de grootste lichtspleten hebben.

Lichtblokkers zijn een L-vormig stuk plastic dat voor of achter je raambekleding gaat om het deel van het raam dat niet bedekt is te blokkeren. Ze zijn er in allerlei lengtes en kunnen bijgeknipt worden zodat ze passen bij de afmetingen van je ramen. Knip ze gewoon met een stevige keukenschaar of een ijzerzaag.

Kies een buitenbevestiging

Een andere manier om lichtspleten te omzeilen is je jaloezieën of rolgordijnen als en buitenbevestiging te bestellen. Buitenbevestiging betekent dat de raambekleding boven (of buiten) het raamkozijn aan de muur wordt bevestigd. Als je als buitenbevestiging bestelt, raden we aan 4 tot 6 duim toe te voegen aan de totale breedte en hoogte voor volledige dekking. Hierdoor kan het rolgordijn het raam overlappen en verdwijnen de lichtspleten. Er kan nog steeds een zachte “halo” van licht uit het raam komen, maar het moet niet zo hard zijn.

Raambekleding in lagen aanbrengen

Een andere manier om voor lichtspleten te zorgen en een ultiem verduisterend effect te krijgen is door je raambekleding in lagen te hangen. Gordijnpanelen ophangen aan weerszijden van je raam helpt die lichtkieren te bedekken en je blik te verheffen. Je kunt ook gordijnen met een verduisterende voering over een licht filterende lampenkap combineren (of omgekeerd) voor de ultieme mogelijkheden om het licht te regelen. Aan sommige gordijnen kan zelfs een thermische, isolerende voering toegevoegd worden.

https://www.raamdecoratie.com