Rabocup Noord Drenthe
Image default
Auto's en Motoren

VCA, nodig of niet?

Veiligheid Checklist Aannemers, dat is de betekenis van de afkorting VCA. Het is een document dat bedrijven kan onderscheiden die voor andere bedrijven gaan werken. Het toont aan dat de veiligheid, milieuaspecten en gezondheid serieus worden genomen en nageleefd worden tijdens de werkzaamheden. VCA is een onderdeel voor bewust en veilig werken.

Er is een keuze tussen VCA-VOL en VCA basis. Het aanbod aan VCA cursussen is groot. Maar welke is de beste? Ik zou iedereen die van Euro Transport College zeker aanraden! Daar kan de VCA-cursus in een ééndaagse opleiding en in een tweedaagse opleiding worden gedaan.

Zij beschikken namelijk over de mogelijkheid om jouw bedrijf in alle verplichtingen van VCA ondersteuning te bieden. Ook beschikken zij over een eigen deskundige op het gebied van veiligheid. Deze deskundige beschikt over alle nodige kennis en expertise rondom het vakgebied. 

 

De oorsprong van VCA

Zoals vele veiligheidscriteria ontstond VCA in Nederland in de Offshore industrie. Doel was het aantal ongevallen en veiligheidsincidenten terug te dringen en daardoor de externe veiligheid te verhogen. Gauw volgde de petrochemie en daarna ook andere sectoren zoals de bouw, hoveniers en installatietechniek.

VCA is niet verplicht voor bedrijven. Wel kunnen bedrijven de voorkeur geven aan berijven die VCA-gecertificeerd zijn. Het staat los van de ARBO, maar kan worden gebruikt om de naleving van de regels te verbeteren.

 

https://eurotransportcollege.com/vca-basis-en-vca-vol/