Rabocup Noord Drenthe
Image default
Banen en opleidingen

Customer Data Architect

Belfius is de enige 100% Belgische bankverzekeraar. Belfius helpt 3,5 miljoen particulieren, zelfstandigen, freelancers en kleine en middelgrote ondernemingen. Belfius bekleedt de eerste plaats in het publieke en sociale domein en is een belangrijke partner van grote bedrijven. Belfius speelt een cruciale rol op de verzekeringsmarkt via verschillende kanalen en verschillende merken.

Als enthousiaste bankverzekeraar hoopt Belfius ook een drijvende kracht te worden voor de samenleving en tevreden klanten. Belfius-medewerkers moeten de motorolie en brandstof gebruiken. Daarom zet Belfius zich volop in voor toegewijde medewerkers die zich graag meer inzetten, bereid zijn mee te werken in de organisatie en de leiding willen nemen.

Functieomschrijving

Ben je gepassioneerd door digitale technologie, innovatie en het oplossen van complexe problemen? Ben je benieuwd hoe je miljoenen gebeurtenissen en datapunten omzet in actuele inzichten, maar hoe kunnen ze helpen de toekomst te voorspellen? Ben je geïnteresseerd in het combineren van streaming data en big data-technologie met AI-technologie om een ​​gepersonaliseerde ervaring te bieden? Dan ben jij de juiste persoon om lid te worden van het Data Analytics team!

De taak van de afdeling data-analyse op het gebied van data en digitaal is om proactief klantkennis vast te stellen, te concentreren en te gebruiken ter ondersteuning van de realisatie van bedrijfsdoelstellingen en klanttevredenheid. Data-analyse bestaat uit een multifunctioneel team dat bestaat uit “datawetenschappers”, “data-ingenieurs”, “digitale analisten”, “deelnemende programmeurs” en “bedrijfsanalisten”.

Samen bieden ze inzichten op basis van analyse en voorspellende modellen, creëren ze doelgroepen en personaliseren ze de klantervaring in onze kanalen, stellen ze rapporten op om zakelijk gedrag of de resultaten van ons kanaalgebruik bij te houden en maken ze aanpassingen.

Belfius heeft duidelijk ingestemd met het gebruik van big data-technologie om data te centraliseren. Hiervoor zijn we op zoek naar gemotiveerde nieuwe collega’s om ons data- en analyseteam te versterken. Als data engineer werk je met dit getalenteerde team en word je de drijvende kracht achter de ontwikkeling van data-oplossingen.

Het datamanagementteam is verantwoordelijk voor het plannen van de datavereisten van de afdeling op een horizontale en gecentraliseerde manier, het aanpassen van de data-architectuur en het helpen realiseren van de vereisten.

Hun huidige focus is het ontwikkelen en behouden van een 360 ° -beeld van de klant. In dit geval zijn ze verantwoordelijk voor:

Data roadmap en platform: Beheer de permanente evolutie van de data roadmap en dataplatform door nieuwe databronnen toe te voegen (bijvoorbeeld een rol spelen in nieuwe projecten) en te experimenteren met nieuwe technologieën.

Datakwaliteit: Beheer datakwaliteit door verschillende kwaliteitsindicatoren te meten en verbeter de kwaliteit door corrigerende maatregelen te nemen.

Metadatabeheer: beheer documenten met betrekking tot onze datasets; analyseer onder andere de betekenis van de gegevens en de bron van de gegevens.

Gegevensbeveiliging en privacy: zorg ervoor dat collega’s binnen en buiten de gegevens- en analyse-afdeling gegevens correct beheren en gebruiken.

De specifieke rol van een klantgegevensarchitect

Als data-architect speel je een centrale rol in het ontwerp en de ontwikkeling van een data-analyseplatform. Je neemt actief deel aan de implementatie van de strategie, met als doel toe te werken naar een meer datageoriënteerde organisatie.

 • Je bent verantwoordelijk voor het opvolgen van het ontwerp van de data-architectuur en de technische realisatie van de doelarchitectuur van het dataplatform. In jouw rol ligt de focus op het identificeren van de benodigde data (intern of extern) en deze te integreren in het dataplatform. Uw ervaring met datamodellering kan u helpen data-analisten en data-engineers te begeleiden bij het conversieproces. Ook beheer je het kwaliteitsproces, de masterdata en de dataopslag in de datamart.
 • Je creëert een robuuste en duurzame architectuur die rekening houdt met huidige en toekomstige bedrijfsbehoeften, budgetstatus, gegevensbeschikbaarheid en benodigde middelen.
 • Je evalueert en selecteert de nodige tools en componenten die nodig zijn voor optimaal datamanagement (data-aankoop, data-opslag, datakwaliteit, data-governance, datavisualisatie en geavanceerde analyse).
 • Je begeleidt de ontwikkeling van conceptuele, logische en fysieke datamodellen op basis van bedrijfsdatamodellen, ETL-scripts, metadatadefinities, businessdatamodellen, verzoeken en rapportages, workflows en onderhoudsprocedures.
 • Je zorgt voor de juiste records (technische architectuur van data-opslag, inclusief fysieke componenten en hun functies).
 • Je werkt nauw samen met andere architecten en verschillende commerciële sectoren in de bank- en verzekeringssector om een ​​betrouwbare, evoluerende en klantgerichte architectuur te realiseren.

Ten slotte evalueer je de huidige technische architectuur en schat je de capaciteit van het systeem in om aan de verwerkingsbehoeften op korte en lange termijn te voldoen.

Profiel

 • Je hebt een universitair diploma (informatica, burgerlijk ingenieur of handelsingenieur) en minimaal vijf jaar ervaring in data-architectuur en / of datamanagement.
 • Je hebt al ervaring in een of meer van de volgende domeinen: datarepository en dataplatform constructie, datamodellering, databasemanagement en prestatieoptimalisatie, metadatabeheer, master data management (MDM), functionele en technische analyse van business requirements ( Use cases), cloudarchitectuur.
 • Je moet kennis hebben van de volgende technologieën: SQL, ETL / ELT, OLAP, OLTP, SAS Viya, Cloudera, Hadoop, …
 • Je hebt kennis en ervaring in data- en procesmodellering (UML, BPMN, OWL, dimensionale modellering, datawarehouse).
 • Je beschikt over goede conceptuele en analytische vaardigheden en kan theorieën en concepten toepassen op praktijksituaties.
 • Je denkt innovatief, kan een end-to-end visie opbouwen, en toont grote interesse in verschillende domeinen (functionele architectuur van de financiële sector, datareferentiesysteembeheer, big data-architectuur en analyse, API-beheer), (Micro) services, gebruikerstoegangsbeheer en IAM, etc.).
 • Je hebt bijgedragen tot de innovatiecultuur van de IT-afdeling van Belfius en dus tot de bedrijfsinnovatie van Belfius. Je volgt plannen op die een impact hebben op de architectuur, volgt markttrends op en identificeert innovaties die mogelijk interessant zijn, dat wil zeggen innovaties die waarde toevoegen aan Belfius Insurance.
 • Je kunt zelfstandig, georganiseerd en flexibel werken in een dynamische omgeving.

Als natuurlijke communicator kunt u aanpassen hoe u met uw publiek communiceert. Je introduceert het concept en de architectuur bij het senior management (business en IT) van het bedrijf en het IT-ontwikkelingsteam.

Aanbod

We bieden je een boeiende functie met een breed scala aan verantwoordelijkheden, een flexibele werkomgeving en speciale aandacht voor het bereiken van een goede balans tussen werk en privé. Je werkt in het hoofdkantoor van Belfius Bank en Verzekeringen in hartje Brussel.

We blijven investeren in het welzijn van onze medewerkers door middel van opleidingen op maat, uitdagende carrières, een levendige werkomgeving en speciale aandacht voor gezonde voeding en sport. Onze medewerkers zijn gepassioneerd door de goede doelen die Belfius ondersteunt.

Bij Belfius doen we ons best om ervoor te zorgen dat medewerkers de juiste balans vinden tussen thuis en werk: flexibele werktijden en de mogelijkheid om thuis te werken, in een satellietkantoor of op het hoofdkantoor in het centrum van Brussel, vlot bereikbaar met de trein en meer openbaar vervoer.

Welkom in ons comfortabele kantoor, werk in een open en goed verlichte ruimte en stimuleer je creativiteit. De open ontmoetingsruimte is voor mensen om informeel een kopje koffie te drinken en de vergaderruimte is uitgerust met een videoconferentiesysteem voor vergaderingen op afstand met collega’s.

Aantrekkelijk salaris, competitief en flexibel, en heeft veel extralegale voordelen: groepsverzekering, hospitalisatieverzekering, maaltijdbonnen, bestellingen voor openbaar vervoer, kortingen op bank- en verzekeringsproducten, enz.


https://www.vindazo.be/vacatures/engineers-scientists.html