Rabocup Noord Drenthe
Image default
Zakelijk

Auto van de zaak kiezen

Bent u recent geswitcht van baan? Of heeft er een functiewisseling plaatsgevonden en kiest u nu een auto van de zaak? Of kiest u als werkgever een auto van de zaak voor uw werknemer(s)? Bij het uitkiezen van een auto van de zaak zijn er een aantal dingen waar rekening mee gehouden moet worden. Daarnaast hebben we nog een tip voor de auto’s voor fleet management.

 

Stel uw budget

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te kijken naar hoeveel geld u uit wilt geven aan de auto van de zaak. Neem hierin alle autokosten mee: aanschafkosten, mrb, brandstofkosten, verzekering, parkeren, wassen, onderhoud, reparatie etc. Als het kostenplaatje af is, weet u ongeveer welk bedrag u kunt aangeven voor de aanschaf van aan auto van de zaak.

 

Zakelijk of privé?

Een belangrijke vraag: gaat de auto ook gebruikt worden voor privéritten? Als dat zo is, ziet de Belastingdienst de auto van de zaak als loon in natura en dient daar een percentage belasting over betaald te worden. Dit is de zogenaamde bijtelling, die in 2021 22 procent bedraagt. Wordt er meer dan 500 km privé per jaar gereden, dan dient er bijtelling betaald te worden van 22 procent over de catalogusprijs van de auto. Indien er minder dan 500 km privé wordt gereden, eist de Belastingdienst dat er een sluitende rittenregistratie wordt bijgehouden, waarmee u kunt aantonen dat er niet meer dan 500 km per jaar is privé is gereden.

Elektrisch rijden?

Kiest u voor een elektrische auto, dan bedraagt de bijtelling 2021 12 procent over de eerste €40.000 van de cataloguswaarde van de auto. Over de meerwaarde geldt het normale bijtellingstarief van 22 procent. Met een elektrische auto bespaart u dus in 2021 op bijtelling, maar ook brandstofkosten. En als u niet kiest voor rittenregistratie, is het gunstige bijtellingstarief van toepassing.

 

Fleet management

Bent u wagenparkbeheerder, dan is het ook belangrijk welke auto’s onder uw fleet behoren. Kiest u voor brandstofbesparende auto’s of voor luxere auto’s? Met de fleet management tools van TrackJack heeft u inzicht in brandstofverbruik, rittenregistratie en de recente locatie van iedere auto.

Kortom: er zijn een aantal belangrijke zaken waarbij u rekening moet houden bij de aanschaf van een auto van de zaak. Voordat u overgaat tot aanschaf, kijk nog even naar het beschikbaar gestelde budget, of de auto ook voor privéritten gebruikt gaat worden en of een elektrisch voertuig een optie voor u is.

https://www.trackjackeurope.com/rittenregistratie/