Rabocup Noord Drenthe
Image default
Architectuur

Het beste archeologisch adviesbureau

Wanneer u er voor kiest om op een bepaalde plek te gaan bouwen, bent u eerst verplicht om een bouwvergunning aan te vragen bij de gemeente. Het kan dan ook nog eens zo zijn dat de gemeente u vraagt om een onderzoek uit te laten voeren. We hebben het dan specifiek over een archeologisch bodemonderzoek. Het is handig om rekening te houden met het feit dat dit kan gebeuren omdat dit er voor zorgt dat uw project vertraging oploopt. Wellicht kunt het onderzoek al laten uitvoeren voor de gemeente hierom vraagt. We gaan in deze tekst kijken wat zo’n onderzoek precies inhoudt en welk adviesbureau u hier het beste voor kunt inhuren.

Wat is een archeologisch onderzoek?

Bij een archeologisch onderzoek wordt er gekeken of er historie in de grond zit. Het kan natuurlijk maar zo dat er nog archeologische vondsten onder de grond liggen op de plek waar u wilt gaan bouwen. Deze vondsten mogen natuurlijk niet zomaar verloren gaan. Het is niet zo dat er direct een opgraving gedaan moet worden. Tegenwoordig kunnen verschillende bureaus een onderzoek uitvoeren om te kijken of er verwacht wordt dat er archeologische vondsten op de plek gedaan kunnen worden. Dit noemt men dan ook een archeologisch bodemonderzoek of een booronderzoek omdat het gedaan wordt met een boor. Vervolgens zal het bureau een archeologisch advies afgeven. In dit Archeologisch advies wordt aangegeven of het zo is dat er naar alle waarschijnlijkheid archeologische materialen in de grond zullen liggen. Dit advies is dus naar aanleiding van de resten die gevonden worden door het bureau.

Waarom soms een onderzoek?

Toch is het zo dat de gemeente niet altijd vereist om een onderzoek te laten uitvoeren. In sommige gevallen kan het best zo zijn dat zij direct de vergunning geven en niet vragen om een onderzoek te laten uitvoeren. Dat heeft te maken met de plek waarop u gaat bouwen. Het kan bijvoorbeeld best zo zijn dat u op een plek gaat bouwen waar al eens zo’n onderzoek is uitgevoerd. Ook kan het zijn dat u niet diep genoeg de grond in gaat. De vondsten worden namelijk op een bepaalde diepte gedaan en wanneer u de grond in gaat op een bepaalde diepte waarbij niet verwacht wordt dat er vondsten liggen, wordt u niet gevraagd om een onderzoek te laten plegen, maar mag u op deze plek gewoon bouwen.

Welk bureau kunt u het beste inschakelen?

Het belangrijkste om te doen is een bureau inschakelen waarbij u zeker weet dat het onderzoek vlot, maar ook nauwkeurig verloopt. U wilt natuurlijk niet achteraf in de problemen komen wanneer uw bouwproject klaar is. Daarnaast wilt u natuurlijk niet teveel betalen, maar gewoon het bedrag wat kloppend is bij het onderzoek. Een bureau dat u kunt kiezen is Transect. Wanneer u op zoek bent naar meer informatie over het onderzoek of u contact op wilt nemen, kunt u dat doen via de volgende link: Transect

Tot slot

Een archeologisch onderzoek is een onderzoek waarbij de grond onderzocht wordt om te kijken of er eventuele archeologische vondsten op deze plek gedaan kunnen worden. Dit is om te voorkomen dat deze vondsten verloren gaan tijdens het bouwen. De gemeente kan beslissen om dit te eisen wanneer iemand een bouwvergunning aanvraagt.

https://transect.nl/