Rabocup Noord Drenthe
Image default
Architectuur

Zonlicht in de woning

Uit onderzoek is gebleken dat mensen vrolijker zijn wanneer er veel zonlicht in het huis komt en ze zijn minder geneigd somber te worden of depressief te raken. In praktijk zien we dan ook dat moderne woningen met grote raampartijen worden gebouwd en oude woningen worden aangepast door grotere ramen te plaatsen.

Alles uit het onderzoek is eigenlijk heel logisch want we horen helemaal niet in afgesloten woningen te wonen maar in de natuur. Alle zoogdieren hebben zonlicht nodig en wij dus ook maar door evolutie hebben wij de natuur achter ons gelaten. Dit effect zijn we dan ook gaan voelen en hier is veel onderzoek naar geweest. In het platteland zijn mensen bijvoorbeeld veel minder depressief omdat ze veel meer in het natuur zijn.

In de steden is daarom het manier van bouwen aangepast met minder muren en meer ramen. Ook worden er tegenwoordig woningen gebouwd met een lichtkoepel waardoor er meer zonlicht naar binnen komt. Normaal is een woning altijd van boven afgesloten door het plafond en licht komt alleen van lampen, maar door het bouwen van een lichtkoepel kan ook zonlicht naar binnen komen. Op deze manier komt er van alle kanten zonlicht naar binnen en voelt de woning meer open.

Gerelateerde artikelen

4 Tips voor het kiezen van een betrouwbaar bouwbedrijf

Een duidelijke architect offerte ontvangen

Serre aanbouw op korte termijn?