Rabocup Noord Drenthe
Image default
Dienstverlening

Waarom zou je een extra groep aansluiten in de meterkast?

De afgelopen jaren zijn er een heleboel nieuwe apparaten bijgekomen. Al deze apparaten moeten worden aangesloten op een stopcontact. Het aanleggen van een extra groep in de meterkast komt de laatste jaren steeds vaker voor. Door de toename van het gebruik van elektrische apparaten wordt er vaak een extra groep aangesloten in de groepenkast. Door een extra groep in de meterkast kan overbelasting worden voorkomen. Als er te veel elektrische apparaten gebruikt, terwijl er te weinig groepen in de groepenkast zijn dan kan er overbelasting ontstaan. Je zonnepanelen aansluiten op de meterkast is erg handig.  Overbelasting ontstaat wanneer er te veel apparaten op hetzelfde moment worden gebruikt, terwijl er te weinig groepen voor de elektrische apparaten zijn. Door overbelasting ontstaat er kortsluiting. Mensen verbouwen de laatste jaren erg veel. Misschien wordt uw meterkast/groepenkast verplaatst na een verbouwing, en moet de groepenkast/meterkast uitgebreid worden omdat u bijvoorbeeld gebruik gaat maken van een nieuw apparaat dat veel stroom verbruikt. Het aanleggen van een extra groep in de meterkast gaat vaak samen met een aantal andere werkzaamheden. Het gaat gepaard met werkzaamheden, zoals het aanleggen van extra stopcontacten, het aanleggen van domotica installatie, tuinverlichting aanleggen en het aanleggen van een thuisnetwerk. Extra groepen worden vaak aangesloten als mensen gaan koken op een elektrische kookplaat, zoals een keramische of inductiekookplaat. Er worden ook extra groepen aangesloten wanneer er te veel apparaten zijn die de groepenkast niet aankan. 

Waarom meer groepen laten plaatsen?

Een groep in de meterkast is eigenlijk nodig om verbindingen van schakelaars, stopcontacten en lichtpunten te maken. Als er een extra groep wordt aangelegd in uw meterkast, dan wordt de belasting van de oude groep verminderd doordat die wordt opgedeeld in 2 groepen. Een enkele groep kan maximaal 3500 watt aan. Als de groep overbelast wordt met meer dan 3500 wat zal de automaat uitslaan. Door extra groepen komen er nieuwe en extra zekeringen in de groepenkast, zodat al uw stroom in de meterkast beter verdeeld wordt. Een extra groep in de groepenkast wordt ook vaak gebruikt voor wasmachines, drogers, ovens, zonnebanken en buitenverlichting.

Koken op een inductiekookplaat

Als er wordt gekookt op een inductiekookplaat, dan is het nodig om extra groepen in de groepenkast aan te laten sluiten. Een inductiekookplaat verbruikt veel stroom. Een inductiekookplaat moet worden aangesloten op een aparte kookgroep. Als de aansluitwaarde lager is dan 3,6 kW kan de inductiekookplaat op een normale groep. Een normale groep heeft 1 fase. Bij aansluitwaardes hoger dan 3,6 kW heeft het apparaat een aansluiting van 2 of 3 fase nodig.