Rabocup Noord Drenthe
Image default
Dienstverlening

Gemeenschappelijke elektrische termen gebruikt door elektriciens

Elektriciens gebruiken verschillende gespecialiseerde termen om elektrische componenten, systemen en processen te beschrijven. Deze termen zijn essentieel voor hen om goed te begrijpen hoe elektriciteit werkt en hoe ze veilig bedrading moeten installeren en onderhouden.

Spanning

Spanning (ook wel elektromotorische kracht genoemd) is een meting van de druk of kracht die ervoor zorgt dat elektronen door een geleidend materiaal zoals draad stromen. In een elektrisch circuit wordt spanning gebruikt om bepalen de hoeveelheid stroom die kan worden ondersteund. Met andere woorden, het is de hoeveelheid stroom die in een circuit beschikbaar is.

Stroomsterkte

De stroomsterkte (of ampère) is een maat voor de elektrische stroom die door een geleider, zoals een draad of kabel, loopt. Hoe hoger de stroomsterkte, hoe meer elektriciteit er door een geleider stroomt.

Weerstand

De weerstand is een maat voor de weerstand tegen de stroom van elektriciteit in een elektrisch circuit. Het wordt gemeten in ohm en kan variëren afhankelijk van het materiaal in een elektrisch apparaat of circuit. Een hoge weerstand beperkt de stroom die erdoorheen gaat.

Wattage

Wattage (of watt) is een maat voor de snelheid waarmee energie wordt gebruikt. In een elektrisch circuit geeft het wattage aan hoeveel energie er op een bepaald moment wordt gebruikt.

Kortsluiting

Kortsluiting ontstaat wanneer twee of meer draden zodanig met elkaar zijn verbonden dat de elektriciteit op een onbedoeld pad stroomt. Dit kan vonken en kan potentieel gevaarlijk zijn.

Aarding

Aarden is het verbinden van een elektrisch circuit met een fysieke aarde, om overtollige elektrische stroom af te voeren en te voorkomen dat deze schade of letsel veroorzaakt. Het is een noodzakelijke veiligheidsmaatregel voor veel soorten bedrading en apparaten.

Kennis van deze algemene termen die door elektriciens worden gebruikt is een grote stap naar het begrijpen van de complexiteit van elektrische bedrading en elektriciteit in het algemeen. Elektricien louwmans voorziet u van de juiste informatie om hun elektrische systemen goed te onderhouden.