Rabocup Noord Drenthe
Image default
Onderwijs

Theaterwereld en slapstick

Theaterwereld en slapstick

Tekstloos theater

Een van de vele vormen en technieken om te acteren is het slapstick. Dat is een hele unieke theatervorm waarbij we uitgaan van het lichaam van de acteur als instrument. Hierover leer je alles in de theaterworkshop Slapstick. Natuurlijk lopen veel spelvormen in elkaar over, zo heeft slapstick veel overeenkomsten met clownerie bijvoorbeeld. Belangrijk binnen de slapstick spelvorm is timing en dat er vrijwel geen tekst is. Misschien een kreet van verbazing of schrik, maar geen duidelijke zinnen. Dat maakt de theaterworkshop slapstick misschien wel heel erg lastig voor iemand die weinig ervaring heeft met theaterspel. Het is dan ook goed om een echte professionele theaterdocent te vragen de leerlingen les te geven. Slapstick is echt wel een vak apart! Maar ook wel heel erg leuk.

 

Het theaterwereldje

Binnen de verschillende kunstdiscplines zijn er natuurlijk verschillende wereldjes. Het verkleinen van het woord zegt het al; er ontstaan vaak groeperingen met gelijkgestemden. Dit kan door een bepaalde kunstacademie komen, of een cultuuraanbieder of andere werkgever, maar ook door een stad of de omgeving. Binnen de theaterdiscipline kun je zeker ook een theaterwereldje onderscheiden, waarbinnen het geven van een theaterworkshop ook een concurrerende strijd kan zijn. Er zijn amateurs, liefhebbers of ook wel hobbyisten, dan zijn er de semi-professionals, die vaak niet officieel geschoold zijn maar veel ervaring hebben en vaak cursussen hebben gevolgd. En als laatste de professionals, oftewel de theaterworkshop docenten en theaterbeesten, acteurs, schrijvers en decorbouwers.

Anno 2020

Vroeger zouden wij als voorbeelden in een theaterworkshop slapstick het duo Laurel en Hardy noemen. Maar de kans dat een voortgezet onderwijs leerling hier ooit van gehoord heeft is heel klein. Daarmee lijkt deze theatervorm een beetje verouderd. Maar ook de slapstick heeft een vlucht genomen! Anno 2020 is deze zeker nog niet verdwenen, wat dacht je van de Lama’s op televisie? Iets recenter is de Grote Improvisatieshow. En met kerst kijken we toch massaal met ons allen naar de films van Home Alone? Met typetjes die je herkent, en typetjes die door de jaren heen binnen de slapstick eigenlijk hetzelfde zijn gebleven. Want humor is natuurlijk tijdloos. En dat is nou precies wat een theaterworkshop succesvol kan maken bij jongeren in deze tijd.

 

https://kleinkunstig.nl