Rabocup Noord Drenthe
Image default
Vervoer en transport

Deskundige service door Frigo Group

Een groot deel van het FTL transport dat Frigo Group uitvoert, bestaat uit verse groenten en fruit. Sommige ladingen worden binnen Nederland vervoerd. Andere gaan de grens over naar landen als België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal. Ons land is internationaal gezien een grote speler als het om de handel in groenten en fruit gaat. Zelfs in 2021 toen sprake was van de volgende ‘tegenvallers’: corona lockdowns, de Brexit, een tekort aan zeecontainers en hoge transportkosten. Het GroentenFruit Huis maakt ieder jaar een gedetailleerde analyse van de import- en exportcijfers. De totale waarde van de export lag in 2021 op € 13,1 miljard: een stijging van 1% t.o.v. 2020. Het aantal kilo’s dat naar het buitenland ging daalde in 2021 licht in vergelijking met 2020: -1%.

95% van de in ons land geteelde groenten en fruit blijft in Europa. Een deel van het vervoer over de weg neemt Frigo Group voor haar rekening. De chauffeurs rijden in hypermoderne vrachtwagens om ervoor te zorgen dat de koude-keten niet onderbroken wordt. Voor tijdelijke tussenopslag beschikt Frigo over een koelloods met vriestunnels. Duitsland is afzetmarkt nummer 1. In 2021 ging voor een bedrag van € 4,9 miljard aan groenten en fruit naar onze oosterburen. Op nummer 2 staat België met € 1,2 miljard, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk met € 1,1 miljard. De groenten- en fruitexport naar Ierland en Italië groeide flink in 2021 met respectievelijk 16% en 13%. Hierbij wordt geïmporteerd fruit dat doorverkocht wordt meegerekend. Erg populair in beide landen zijn de avocado en de mango. Aanvullend doen bananen, tomaten en uien het goed. In 2021 zijn wij Nederlanders meer verse groenten en fruit gaan eten. De stijging is vastgesteld op 3%.

Bent u producent of handelaar in groenten en fruit? Zit u in de branche van vlees, vis of brood en banket? Als u een partner zoekt voor het koeltransport en de diepvriesopslag kunt u contact opnemen met Frigo Group: info@frigogroup.com, +31 252 419 017 / +31 850 440 600.

https://www.frigogroup.com/nl/